موج احیا، حفظ و تغییر کاربری بناهای تاریخی و همچنین رشد و محبوبیت روزافزون گردشگری شهری در اصفهان و به‌خصوص در منطقه جلفا، باعث شد تا خلیفه‌گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران بار دیگر گامی برای افزایش جاذبه‌های گردشگری شهری بردارد؛ «گنجینه موسیقی ارمنیان جلفای نو» پروژه کم‌نظیری است که با همین هدف در محله جلفا نو راه‌اندازی گردیده و در 1 فروردین 1400 شمسی برای بازدید عموم گشایش شد.

با مطالعه تاریخ هنر موسیقی ایران می‌توان دریافت که ارمنیان نقش بسزایی در گسترش موسیقی مدرن و ورود موسیقی کلاسیک جهان به ایران داشته‌اند. درواقع، ارامنه به دلیل سفرهای بسیار و نگاه وسیع خود توانسته‌اند آنچه را که در عرصه موسیقی جهان در حال رخ دادن بود، به ایران آورده و با هم‌میهنانشان سهیم شوند.

هنرمندان موسیقی ارمنی، از بنیان‌گذاران و مشارکت‌کنندگان مهم موسیقی پاپ ایران نیز محسوب می‌شوند و آثار بسیار ماندگاری خلق کرده‌اند. ضمن اینکه در کنار اجرا، تدریس، جمع‌آوری موسیقی فولکلور ایران، در شاخه‌های دیگر این هنر مانند ساخت سازهای ارزشمند و تربیت استادانی در این رشته‌ها، همچون «هوانس آبکاریان»، معروف به «یحیی» نیز نقش چشم گیری داشته و خدمات ارزنده‌ای به موسیقی ایران کرده‌اند.

امروز، پس از گذشت ۴۰۰ سال از حضور ارامنه در قلب فلات مرکزی ایران، تلاش شده تا دستاوردهای آنان در هنر موسیقی با تأسیس «گنجینه موسیقی ارمنیان جلفای نو» به نمایش گذاشته شود و همچنین این محل، مرکزی باشد برای مطالعه دوستداران و متخصصین موسیقی.

بنای این گنجینه در سال ۱۹۵۸ میلادی توسط بانو یغی سابت آبراهامیان و فرزندانشان به یاد همسر و پدر مرحومشان، آرام آبراهامیان که او نیز از خیرین معروف جلفایی بوده، به ‌منظور نگهداری از کودکان بی‌سرپرست جلفا خریداری‌شده است. خوشبختانه از سال ۲۰۰۴ میلادی، به دلیل عدم وجود کودک بی‌سرپرست در محله جلفا، بنا بر پیشنهاد خلیفه‌گری ارامنه اصفهان، کاربری این محل به آموزشگاه موسیقی تغییر داده شد. البته هم‌زمان با برگزاری کلاس‌های آموزشی موسیقی، گروه‌های کُر «کمیتاس» و «داتو» ارمنیان جلفا نیز در این خانه تاریخی به تمرین می‌پرداختند.

در این گنجینه ﻧﮕﺎه ﺑﻪ ﻣوضوع موسیقی ارمنیان نگاهی کاملاً تخصصی بوده و سعی شده به کمک اشیاء، مستندات و تصاویر تاریخی، نقش و حضور موسیقی در مذهب و فرهنگ ارمنیان برای بازدیدکنندگان بازگو شود؛ به همین دلیل هم اطلاعات و اشیاء به شکل مرسوم و سنتی موزه‌ها، شیء محور نبوده و تأکید بر روی محتوای موضوع است. همچنین نحوه ارائه اطلاعات به شکلی جدید، متفاوت و مناسب با سوژه در سه زبان (ارمنی، فارسی، انگلیسی) است.

طبقه اول این گنجینه، دارای اتاق‌ها و غرفه‌هایی است که مخاطب را با این موارد آشنا می‌کنند: پیشینه اجرای موسیقی در جلفای نو، روش نت‌نویسی قدیمی در مراسم کلیسای ارمنی، معرفی و نقش ضرب‌آهنگ کلیسایی، ادوات کوبه‌ای در کلیسای ارمنی و «شاراکان» به‌عنوان بخش مهمی از آواز کلیسای ارمنی، نقشه مصور نوازندگان و سازها در ارمنستان و جلفای نو، تصاویری از سنگ‌قبر سازندگان و مرمت گران ساز و عاشوق های ارمنی در قبرستان ارمنیان جلفای نو، شکل‌گیری موسیقی مذهبی در جلفای نو، هنر عاشوقی، بهترین ساز سازان جلفای نو، پیوند معماری و موسیقی، رقص-آواز فولکلور و گروه‌های موسیقی در این طبقه، همچنین موسیقی کارگاه ساز سازی در حال فعالیت است.

در طبقه دوم گنجینه موسیقی ارمنیان جلفای نو سالن اجرا، کتابخانه صوتی و اتاق معرفی مشاهیر موسیقی ارمنی ایران و جهان قرار دارد.

آدرس: اصفهان، خیابان حکیم نظامی، محله سنگتراشها، پلاک 57

تلفن: 9-36290928-031

موبایل: 09306501095

 ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

اینستاگرام: @armmusicmuseum